3 Aralık 2010 Cuma

Avrupa'nın cinsel sağlığı ona emanet

14-17 Kasım 2010 tarihlerinde İspanya’nın Malaga şehrinde gerçekleşen 13. Avrupa Cinsel Tıp kongresinde Avrupa Cinsel Sağlık Başkanı –ESDA Başkanı olarak İrem Hattat 2. kez seçildi.

İrem Hattat bu birliğin ilk kadın başkanı olarak 2 yıl daha görev yapacak. Bu görevi Fransızlara devretmesi beklenen İrem Hattat, yurtdışında sürdürdüğü başarılı organizasyonları nedeni ile bir ilki gerçekleştirerek Başkanlığını oybirliği ile devam ettiriyor.

Avrupa Cinsel Sağlık Birliği bünyesinde 12 ülkeyi bulunduran, özellikle telefon danışma hatları ile bugüne kadar 100.000 üzerinde kişiyle bire bir görüşerek cinsel sağlık konusunda danışmanlık yapan bir vakıf. Özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü etkinlikleriyle adından sıkça bahsediliyor. İrem Hattat 2002 yılından beri Türkiye’de bu birliğin temsilcisi olan Aile Sağlığı Araştırma Derneği bünyesinde halkın cinsel sağlık konularında bilinçlendirilmesi üzerine çeşitli çalışmalarda bulunuyor. 2005’te Kopenhag Avrupa Cinsel Sağlık Kongresinde Sosyo-Kültürel Faktörlerin Kadınlar Cinsel Fonksiyon Sorunlarına Etkisi konulu araştırmasıyla birincilik ödülüne layık görülmüştü.

Başkanlığı süresince çifteri yakından ilgilendiren cinsel sorunların gündeme getirilmesi için çalışan İrem Hattat, her sene Avrupa’da görev yapan ürologlara yönelik tiyatrocular ve senaristler ile birlikte hazırladığı sempozyumlar ile yurtdışında adından sıkça söz ettirdi. Bu sempozyumlarda aktörlerle birlikte sahnede bir çiftin cinsel bir problemle doktora başvurması, çiftin kendi arasında yaşadığı tartışmalar, gerginlikler, doktora açılmakta zorlanmaları, kısacası gerçek hayattan bir kesit sergileniyor.İlk olarak Kadınların Cinsel Problemleri üzerine hazırladığı sempozyumda, isteksizlik ve orgazm sorunu olan bir kadın ve eşinin doktora başvurma sürecini konu olan İrem Hattat, 13. Avrupa Cinsel Tıp Kongresinde “Erken Boşalma Sırları” adında bir sempozyumla erken boşalma sorununu yaşayan bir çiftin hayatından bir kesit sundu.

İrem Hattat bu konuda şunları söyledi: “İnsanların günlük fiziki ve psikolojik performanslarındaki yetersizliğin başında gösterilen cinsel fonksiyon bozukluklarının aile sağlığı üzerindeki etkilerini göz önüne sermek ve çiftleri doktora yönlendirebilmek en önemli misyonumuz. Daha önce Türkiye’de Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin projesi ile İstanbul’un dışında kalan vatandaşlarımızı da bilinçlendirmeyi hedeflemiştik ve Adana, Gaziantep, Kayseri, İstanbul ve Bursa da sahnelediğimiz bir tiyatro ile seyircileri hem güldürmüş, hem de ülkemizde karşılaşılan sorunlar ve bunların tedavi yöntemlerini paylaşmıştık. Şimdi bu projeyi özellikle hekimlere yönelik sempozyumlarla Avrupa’ya taşıdık. Cinsel Sağlık her 10 hastadan ancak birinin hekime başvurduğu, konuşulması çok zor bir konu. İnsanlar genellikle cinsel fonksiyon problemlerini aile doktorlarıyla dahi konuşmaya cesaret edemiyorlar. Hatta bazıları doktorlarının onların bu sorunuyla ilgilenmediğini düşünebilirler. Yapılan araştırmalarda hastaların neredeyse 10'da 9'unun doktorlarına dahi bu sorundan bahsetmedikleri, 10'da 6'sının ise bu problemleri eşlerine bile açmadıkları tespit edilmiş. Oysaki cinsel fonksiyon bozukluklarının çok büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Hastaların yüzde 21'i iktidarsızlıkları nedeniyle ilişkilerinin bittiğini söylüyor, hastaların yüzde 62'sinin özgüveni kayboluyor. Bu projelerle hem hastaları hem de hekimleri akılda kalıcı bir şekilde bu konuda bilinçlendirmeye özen gösteriyoruz.”

Türkiye’de cinsel konuları merak ediyorsanız www.cinselliksor.com sitesini ziyaret edebilir ve isim sorulmayan danışma hattı 0212 282 01 01 nolu telefona başvurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder